Robotok a kispadon

OLVASÁSI IDŐ: 5 PERC

Szeretek robotizációs szakemberekkel megismerkedni és szívesen publikálok is a témában, melynek egészen egyszerű oka van: betekintést nyerek abba, mennyire (nem) jól kezeljük jelenleg a folyamatrobotizációt. Azt kell mondjam, hogy az RPA* programok idehaza – a számos szakértői visszajelzés és a posztjaim generálta reakciók alapján – a mai napig nem igazán tudtak magas szintre lépni.

Meglátásom szerint az elakadás jellemző oka az, hogy ritkán sikerül jól összerakni az általam csak “RPA szentháromságnak” nevezett keretetrendszert, vagyis a Módszertant, az Infrastruktúrát és a Szakértő csapatot.

Módszertan

Bár a vezető RPA platform szállítók kulcsrakész implementációs módszertant biztosítanak számunkra, mi mégis hajlamosak vagyunk feltalálni a spanyolviaszt, csak azért, hogy okosabbnak érezhessük magunkat.

A robotfejlesztés szükségszerűen jelentős dokumentációs feladattal jár együtt és minden egyes dokumentumnak megvan a maga rendeltetése. A Folyamatdefiníciós dokumentum (FDD) az automatizált folyamat referenciadokumentuma, mely üzletmenet folytonossági tervet is tartalmaz arra az esetre, ha probléma merülne fel a robottal kapcsolatban. A Megoldásterv dokumentum (MTD) egyrészt a fejlesztendő megoldás egyfajta tervrajza, másrészt a megvalósított robotmegoldásról készített pillanatfelvétel.

Az említett dokumentumok mellőzéséhez a gyorsabb előrehaladás illúziója társulhat, de csakúgy mint az energia, a feladat sem vész el, csak átalakul… Alapos dokumentáció hiányában sok időt fogunk eltölteni a robotmegoldásunk szálainak visszafejtegetésével, hogy megértsük miért  is úgy alakítottuk ki azokat. Ian Barkin RPA szakértő már egyenesen az “RPA oknyomozó” szakma létrejöttét vízionálja és őszintén szólva nem igazán tudok vitatkozni vele ezügyben (rövid angol nyelvű videó itt).

Találkoztam már a gyakorlatban olyan RPA programmal, melyben erősen hanyagolták a dokumentálást és mikor megkérdeztem miért, válaszként – a vállrándítás mellett – csak annyit mondtak, hogy “inkább agilisan csináljuk”…

Összességében úgy látom, hogy több RPA kezdeményezéssel az a legfőbb gond, hogy nem fektetnek kellő hangsúlyt a tervezési és tesztelési feladatokra, csak a fejlesztésre koncentrálnak igazán. Ezt figyelembe véve furcsa, hogy aztán meglepődnek, mikor a robotjaik alig akarnak elkészülni, vagy élesben messze nem úgy futnak, ahogy azt elvárják…

Infrastruktúra

Bárcsak azt mondhatnám, hogy sok jól összerakott robotizációs infrastruktúrát láttam már életemben, mert higgyék el: létezik ilyen! Hiába biztosítanak azonban a vezető RPA platform szállítók részletes infrastruktúra telepítési útmutatót, hogy valóban stabil és biztonságos robotizációs környezetet alakíthassunk ki magunknak, a legváltozatosabb rossz megoldásokba volt már szerencsém belefutni, csak a példa kedvéért:

  • Nyitott irodai környezetben nem zárolt desktop számítógépről elérhető robot irányító alkalmazás (Robot Control Room) – aki arra tévedt kedve szerint futtathatta, vagy leállíthatta a robotokat.
  • Csak éles környezet alkalmazása, melyben a fejlesztést és tesztelést is végezték – a fejlesztők simán hozzáfértek a vállalat éles alkalmazásainak adatbázisaihoz.
  • Licenszspórolás céljából telepítettek ingyenes ún. community RPA szoftver verziót – emiatt alapvető robotfunkcionalitásokat egyáltalán nem, vagy csak jelentős bonyodalmak árán tudtak megvalósítani.

Hangsúlyozom, hogy az összes fenti helyzet és kockázat elkerülhető, az eszközök és a lehetőség ehhez 100%-ban adottak. A biztonság, a stabilitás és a skálázhatóság a jól megépített infrastruktúra elsőszámú ismérvei, egyiket sem javaslom feláldozni a spórolás és lustaság oltárán.

Szakértő csapat

Az RPA egy technológia, ugyanakkor emberekről szól, akik együttműködnek azért, hogy egy értékteremtő megoldást hozzanak létre. Az Üzleti szakértők, Folyamatgazdák, Üzleti elemzők, Megoldás tervezők és a Fejlesztők mind kulcsszereplői az alkotó folyamatnak. Ez a lánc is annyira erős csak, amennyire a leggyengébb láncszem, így bármely szereplő felkészületlensége, vagy épp érdektelensége komoly gondot okozhat számunkra.

Az Üzleti szakértők szállítják az automatizációs ötletek javát és nekik kell nagy részletességgel bemutatniuk az automatizálandó folyamatot, hogy minden lényeges információt rögzíteni tudjunk. Az ő bevonódásuk nélkül a robotizációs roadmapünk könnyen elsivatagosodhat.

A Folyamatgazdák ismerik az adott folyamat mögött húzódó alapvető üzleti célokat és megfontolásokat, így ha felmerül a folyamat végrehajtásának egy jobb módja ők tudják megítélni, hogy az általunk javasolt változtatások sértik-e az üzleti célokat, vagy azok valóban javítani tudják a teljesítményt.

Az Üzleti elemzők rögzítik a folyamati információkat és az üzleti igényeket, nekik kell feltenniük a robot megtervezéséhez elengedhetetlen kérdéseket. Az ő alapvető tudásbeli hiányosságuk a feladat gyenge megértésében és gyatra dokumentációban ölt testet, ami végül az üzlettel folytatott további egyeztetési köröket fog eredményezni.

A Megoldás tervezők készítik el a robotmegoldás “tervrajzát” az Üzleti elemzők által megszerzett tudás alapján. Ha nem ismerik alaposan a fejlesztéshez használt eszköz képességeit, akkor az általuk összeállított terv szerény minőségű lesz, melyet egy (junior) fejlesztő a fejlesztés során nem fog tudni ellensúlyozni, a bukás így garantált.

A robotot magát az RPA fejlesztők készítik el, ezért kritikus fontosságú, hogy kívülről-belülről ismerjék az alkalmazott RPA eszközt. Ha nincsenek tisztában a fejlesztési lépésekkel, a kivételkezeléssel és az általában vett jó gyakorlatokkal, akkor a leszállított robot – az alapos tervezés ellenére is – gyér minőségű lesz.

Az erőteljes bevonás, a szükséges kompetenciák megléte és az egyes szereplők közötti együttműködés mind elengedhetetlen részei a sikernek. Próbáljuk meg elkerülni ezeket a tipikus hibákat, hogy végül ne kelljen totális katasztrófával szembenéznünk!

Útravaló

A folyamatrobotizáció – kiváltképp Magyarországon – egyelőre nem igazán tudott szintet ugrani a cikkben felsorakoztatott okok miatt. Több elsőként indított RPA programnak először vissza kell lépnie, hogy rendbe rakja az alapokat, mielőtt magasabb szintre léphetne. A felgyülemlett tapasztalatokat felhasználva a jövőbeli programok gyorsabban fejlődhetnek, azt gondolom az RPA továbbra is ígéretes jövő előtt áll!

Ha elakadt Önöknél a robotizáció, vagy most vágnának bele és szeretnék elsőre jól csinálni vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

*Robotic Process Automation (Folyamatrobotizálás)

Fordította: Krizsán Olivér

Eredeti cikk: https://www.linkedin.com/pulse/why-rpa-suffers-scale-balint-laszlo-papp/

Papp Bálint László

Papp Bálint László

RPA Technológia Leszállítási Vezető: Automatizálási Stratégia & Pipeline Kialakítás - Automatizálási Központ Kiépítés - Folyamat Felmérés - Megoldás Tervezés - Fejlesztés - Beüzemelés - Üzemeltetés - Teljesítmény Visszamérés - Tréning & Mentoring

További cikkek