Sikertörténetek

40 számla nem sok !?

Ahogy korábban csinálták

Az ügyfél egyik társosztálya napi szinten kitöltötte a számlázási adatokat tartalmazó excelt, amely alapján a másik osztályon dolgozó kolléga megpróbálta kiállítani a napi több tucat vevőszámlát. A számlázó kolléga délelőttjét egy az egyben elvitte a számlák elkészítése és a hiányosan, illetve pontatlanul megadott adatok miatti nyomozás.

Ma így történik

A robot megvizsgálja a társosztálytól kapott adatokat, majd riportban és emailben is jelzi, hogy mely tételek nem számlázhatóak adathiány, illetve hiba miatt. A számlázható tételekre megrendeléseket hoz létre az SAP-ban, kiállítja a számlákat, melyeket a számlázó kolléga napi fél órában nyomtat, iktat és postáz.

Mit nyert az ügyfél?

A számlázásra fordított idő csökkenése és a gyorsabb átfutás mellett további előny, hogy transzparensebbé vált az osztályok közötti együttműködés, az adathibákat gyorsabban tudják javítani.

Hogy állunk a határidővel?

Ahogy korábban csinálták

Egy bankban átlagosan napi 50 jelzálogtörlési engedély dokumentumcsomagot kellett elkészíteniük a munkatársaknak, ennek határidejét jogszabály rögzíti. A kifutott hitelekre és az ügyfelekre vonatkozó adatokat kézzel gyűjtötték le a számlavezető rendszerből, majd azokat Excel sablonban rögzítették, szükség szerint törölték a felesleges részeket. A dokumentumokat nehezen tudták valamennyi ügyfélnek határidőre kiküldeni.

Ma így történik

A kifutó jelzáloghitelek listáját hajnalban robot kéri le, majd megállapítja mely hitelekre kell aznap dokumentumokat generálnia, melyhez rögvest hozzá is lát. A dokumentumok elkészítéséhez szükséges adatokat hitelenként maga gyűjti le a számlavezető rendszerből, kitölti az Excel sablont, majd elkészíti annak nyomtatható változatát. A hiteladminisztrációs munkatársak ellenőrzést követően nyomtatják és postázzák a dokumentációt.

Mit nyert az ügyfél?

A dokumentumok elkészítéséhez kapcsolódó feladatokból az ellenőrzés, esetleges hibajavítás és a logisztika maradt a munkatársaknál. A robotfeldolgozásnak köszönhetően az ügyfelek jóval a jogszabályi határidő lejárta előtt megkaphatják a törlési engedélyt, így felgyorsulhat az ő további ügyintézésük is.

Munkakezdésre kész, kávé jöhet?

Ahogy korábban csinálták

Az ügyfél számviteles kollégái korán reggel azzal kezdték munkanapjukat, hogy figyelték, mikor válnak elérhetővé a tagvállalatok főkönyvi kimutatásai, majd azokat a letöltést követően hosszasan szerkesztették, hogy felhasználható formátumba hozzák. A főkönyvekből excelben idősoros riportokat is készíteniük kellett, hogy nyomon tudják követni az egyenlegmozgásokat és észleljék az esetleges anomáliákat.

Ma így történik

A főkönyvek elérhetőségét ma már a hajnali óráktól robot figyeli, amint elérhetővé váltak, azokat letölti és formázást követően lementi a szakterület hálózati mappáiba. A robot a főkönyvekből automatikusan összeállítja az idősoros riportokat, így valamennyi adat munkakezdésre rendelkezésre áll.

Mit nyert az ügyfél?

A számviteles kollégák napi több órányi excel-bűvészkedés alól mentesültek, munkanapjukat az adatok elemzésével, a szükséges ellenőrzések és egyeztetések elvégzésével kezdhetik.

Vadászat az interneten

Ahogy korábban csinálták

A lakossági hitelek bírálatához a banki előterjesztők maguk töltötték le internetes felületekről a bírálati szabályok szerinti kötelező dokumentumokat (például az Egyéni vállalkozói nyilvántartásból, OPTEN-ből stb.). A letöltött dokumentumokat egyesével becsatolták a dokumentumkezelő rendszerbe, ezután kezdődhetett csak el az előterjesztés véglegesítése.

Ma így történik

A robot a banki ügymenet támogató rendszerből két óránként automatikusan megkapja az összes előterjesztési szakaszba lépett hiteligénylésre vonatkozó riportot. A riport adatai alapján eldönti, hogy az adott igénylés esetében mely internetes adatforrásokat kell / lehet lekérdezni, majd az egyes lekérdezések eredményét PDF formátumba konvertálva becsatolja a dokumentumkezelő rendszerbe. A robot munkáját mind a dokumentumkezelőben, mind külön excel riportban adminisztrálja, így az előterjesztők ügylet szinten meg tudják állapítani mit végzett el.

Mit nyert az ügyfél?

A robot gyakori és gyors futása következtében a letöltendő dokumentumokra való várakozás megszűnt, a bírálati folyamat gyorsult, az ügyfelek hamarabb választ kaphatnak igényükre. A dokumentumok mentésével töltött időt az előterjesztők az igénylés szakmai elemzésére tudják fordítani.

Kitöltjük ezerszer, mert ki kell​

Ahogy korábban csinálták

Üzleti partnerünk valamennyi tagvállalata havi, negyedéves, éves rendszerességgel maga készítette el aktuális ÁFA bevallását az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) keretprogramban . A kollégák különböző excelekben rögzített számlaadatok alapján százas nagyságrendben töltötték a nyomtatvány aloldalakat, melyeket esetleges gépelési hiba miatt javítaniuk is kellett.

Ma így történik

A hatékony feldolgozás érdekében kialakítottunk egy egységes excel mintát, ma már valamennyi tagvállalat számlaadatait ebben rögzítik a munkatársak. A robot kiolvassa az adatokat, ha azokat teljeskörűnek és formai hibától mentesnek találja, akkor kitölti a nyomtaványt az ÁNYK-ban. A nyomtatványt a tagvállalati mappákba menti le .xml és PDF formátumokban további felhasználásra.

Mit nyert az ügyfél?

Az ÁFA bevallások elkészítésére fordított humán idő a töredékére csökkent a vállalatcsoportnál. A sztenderdizálásnak köszönhetően a feldolgozásra rögzített adatokban visszaesett a hibák száma, a hibásan benyújtott bevallások száma mára gyakorlatilag nullára csökkent.

Copyright © 2021 Herobot Kft. Minden jog fenntartva.

HeroBot Kft.​

+36 20 508 6898